Cognitieve gedrags­therapie en schematherapie

Doorbreken van gedrags­patronen

Cognitieve gedrags­therapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) pakt het gedrag én de negatieve gedachten aan die problemen in stand houden. CGT is onder meer effectief bij angsten, depressie, verslaving en eetstoornissen.

Het G-schema (zie afbeelding) is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om erachter te komen welke (onbewuste of automatische) gedachten ertoe leiden dat een bepaalde gebeurtenis bepaalde gevoelens bij je oproept.

Met praktische oefeningen aan de hand van het G-schema leer je irreële of disfunctionele gedachten te vervangen door gedachten die wel reëel of functioneel zijn. Zo kun je nieuwe gevoelens ontdekken, nieuwe gedrag vertonen en nieuwe gevolgen ervaren.

Schema­therapie

Maak je steeds weer dezelfde fouten, terwijl je je had voorgenomen om een volgende keer anders te reageren? Vertoont je gedrag hardnekkige patronen, die je maar niet kunt doorbreken? In dat geval helpt schematherapie je verder. Schematherapie leert je om de oorsprong van je gedragspatronen te doorgronden, hun invloed op je alledaagse leven te onderzoeken en jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen.

Wij werken volgens de beroepscode van de NFG, FVB, SKJ.

Daarbij is de overeenkomst tussen de behandelaar en de cliënt de Algemene voorwaarden van van toepassing. Klik HIER om de voorwaarden te lezen.

Tevredenheidscijfer
Logo van Samenwerkingsverband Effectieve Jeugdzorg Nederland
Logo HKZ kleine organisaties
Logo van de Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie en
Logo Nederlands Instituut voor Psychologen
Logo Kwaliteitsregister Jeugd